Aselupahakemuksen hankaluus

Oma turhautumiseni Suomen aselupaprosessiin herätti tällä viikolla keskustelua Twitterin puolella ja kävi ilmi, että moni muukin viranomaisten kanssa tekemisissä ollut on kokenut samanlaisia turhautumisen hetkiä prosessin kourissa. Erityisesti turhautumista aiheuttaa yksinkertaisimmista aseista poikkeavat lupahakemukset ja kaupunkikohtaiset eroavaisuudet hakemusten käsittelyssä. Myös digimuotoista hakemusprosessia kaipailtiin, sekä hakemuksen hintaa kauhisteltiin, joka on yli sata euroa. Useampi hakemus kerralla tosin laskee yksittäisen hintaa.

Itselläni tämä prosessi tuli jälleen eteen, kun kaksi määräaikaista pistoolilupaa ovat menossa vanhaksi ja minun täytyy todistaa harrastuneisuuteni ja jostain syystä haettava luvat uudestaan, tähän pitäisi riittää luvan uusiminen ja siitä pitäisi jättää yli sadan euron rahastus pois välistä. Vaikka olen tässä hakemusrumbassa jo puoliammattilainen, minulla on laaja tukiverkosto reserviläispiireissä, olen tehnyt monta hakemusta ennenkin, minulla on aktiivinen SRA-harrastustausta ja minulla on reserviupseeriliiton jäsenyys, prosessi on edelleen hämmentävä. Minut on muun muassa kutsuttu joskus haastatteluun ja saapuessani paikalle todettu ettei olisi tarvinnut tulla ja olen itsekin useasti joutunut ohjeistamaan kanslistia prosessin etenemisestä.

Olisi absurdi ajatus, jos esimerkiksi passin hakeminen olisi näin monimutkainen ja hankala prosessi, vaikka käytännössä tällaista eroa ei pitäisi olla. Esimerkiksi passin hakemiseen löytyy videolta ohjeet ja viranomainen käytännössä yrittää tehdä prosessin helpoksi. Ei voisi ikinä kuvitella tällaista yhteistyötä aselupahakemuksessa. Molempien prosessien hoitaminen pitäisi olla yksinkertaista, nopeaa ja tarvittavat tiedot pitäisi pystyä syöttämään sähköiseen järjestelmään, myös skannatut dokumentit.

Liberaalipuolueen kanta aselakeihin on, ettei niitä tule kiristää ja lupajärjestelmää on kehitettävä suuntaan, missä yhdellä luvalla voi omistaa useamman aseen. Poliisin resurssit on kohdistettava ensimmäistä aselupaansa hakevien seulontaan eikä henkilöihin, joilla on jo aselupa. Starttiaseet on vapautettava aseluvista, nykyinen lupakäytäntö ainoastaan lisää vapaaehtoisen koiraharrastustoiminnan kustannuksia tuomatta mitään hyötyä yhteiskunnalle.

Kirjoitan tämän silläkin uhalla, että joku pääsee tekemään aselupahakemuksestani nykyistä hankalampaa. Ehdotukseni onkin, että prosessista tehdään nykyistä paljon helpompi, nopeampi, järkevämpi, halvempi kansalaiselle ja koko prosessiin ei jätettäisi tulkinnavaraisuutta. Nykyinen malli sallii eri poliisilaitoksille sooloiluvaltaa ja hakijan on tiedettävä, miltä laitokselta kannattaa lupaa hakea.

16.2.2023